Hakeri napadaju ljude preko poruka na Instagramu i Facebook-u i preuzimaju im profile!

Trenutno na meti hakerskih napada je upravo – Instagram. Jedna od najpopularnijih društvenih mreža sa skoro najviše korisnika na svijetu, na meti je hakera i hakerskih napada. Njihov cilj je krađa vaših podataka te preuzimanje vaših postojećih profila.

Hakovanje u praksi nije kao što mnogi zamišljaju neke nule i jedinice pa kao haker nešto tipka i uđe na neki profil. NE, hakovanje je čista prevara i iskorištavanje neupućenosti korisnika. Dakle oni vas navedu ili da im date šifru od svog Facebook ili Instagram profila ili da im nesvjesno odobrite da oni promijene vašu šifru.

Kako je to moguće? – Navest ću par primjera.

Dolazi vam poruka od prijatelja na facebook ili instagram i u poruci je neki link npr: https://www.nesto.com/nesto-nesto-jos-nesto/
Naravno sada vam je za oko zapalo ovo “nešto” u linku jer sam namjerno naveo to na šta trebate obratiti pažnju, jer jedino gdje smijete unositi vaše podatke za prijavu je https://www.facebook.com/.. ili https://www.instagram.com/…

  • Sada vidite razliku jel da? – to se zove phishing, i vi kada unesete vaše podatke za prijavu na toj stranici ste ih ustvari poslali hakeru direktno!

Druga opcija, pomoću koje je moguće hakovati čak i viber je da vam dodje link direktno od Facebook ili Instagram itd.. i tu piše da treba da kliknete na link da odobrite da se vaš račun koristi na trećem uređaju ili da promijenite šifru od istog.

Kod nas se često dešava da vam traže da za uplate za olx.ba naruđbe unesete brojeve sa vaše kreditne kartice kako biste primili uplatu ili slično, ne nasjedajte na takve gluposti.

Postoje još razne vrste prevara koje ne mogu ovdje sve opisati ali najbolje je ukoliko niste stručni da za svaki sumnjiv email ili poruku se konsultujete sa nekim stručnim.

Nikada baš nikada ne unosite vaše lozinke ili podatke sa kreditne kartice ukoliko 100% niste sigurni šta radite!!!

Na slikama ispod par primjera pokušaja hakovanja facebook i instagram profila i na iste ne trebate reagovati: